Hegnar Medias Bokklubb benytter cookies (informasjonskapsler) for å analysere, tilpasse og videreutvikle nettsidene slik at vi til enhver tid kan gi brukerne en best mulig opplevelse. Ved å bruke bokklubb.hegnar.no samtykker du til dette. Les vår nye personvernerklæring.
Finansielle eventyr
Opp gjennom århundrene har vi hatt små og store finansielle eventyr med sine oppturer og derpå følgende krakk. Persongalleriet har vært fargerikt med eventyrere, industrimagnater, bankfolk og politikere i en lite vakker forening. Historier som forteller hvor sjansefylt vår sivilisasjons reise har vært fra middelalderen og frem til i dag. Ikke alle historier fikk plass i denne boken, og heller ikke norske fortellinger.
Boken tar for seg vestlige finansielle eventyr med utgangspunkt i reisene til de første eventyrerne av type Christopher Columbus og sir Francis Drake. Deretter kom nye finansielle eventyr i ulike land som perler på snor. Med den industrielle revolusjon fikk vi en kapitalkrevende teknologisk utvikling som ga store fremskritt for samfunnet, men som ofte endte i krise og kaos.
Før en dømmer klokskapen til hovedpersonene i mine eventyr, må en forstå deres samtid. Hvordan de levde, og hvilken informasjon de hadde tilgjengelig. Kanskje aller viktigst er det å forstå hvilke teorier de hadde tilgjengelig? For det har ikke bare vært en rivende teknologisk utvikling, men også en fremvekst av nye ideer fra den ene generasjon til den neste. En kan ikke klandre gårsdagens risikotakere for at de ikke forsto teorier av i dag.
Den økonomiske politikken har gjennom tidene svingt i takt med finansene. Frislipp og privatisering i gode tider, men et rop fra folkedypet om den sterke mann etter krakk gir krise for folk flest.
I dette årtusen har det utkrystallisert seg svært forskjellige økonomiske systemer på den nordlige halvkule. Boken ender opp med å diskutere dagens utfordringer for noen av de største økonomiene av i dag: USA, EU, Kina, Storbritannia og Japan. Noen svært så heroiske prognoser er også tatt med.
Hvis det er en felles nevner i alle disse eventyrene, er det at de befolkes av mennesker som ønsker å endre sin hverdag ved å skaffe seg mer gods og gull. De som lykkes med det, virvles ofte opp i en ny tilværelse før de kastes ut i kaos og krise når investeringene går over styr.
Drømmen om lettjent rikdom har alltid virket forlokkende på mennesker. Tross alt kan jeg si om de fleste av mine skikkelser at dette skjedde minst én gang i deres liv:
«Langt langt borte saa han noget lyse og glitre...»
Jan L. Andreassen er sjeføkonom i Eika Gruppen, med egen blogg som deles på Twitter, LinkedIn og Facebook. Jan er samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo, uteksaminert i 1988, og har siden jobbet i bank og finans. Han skriver titt og ofte i Finansavisen og Kapital. Gjennom sine reiser rundt i Norge har han fått et litt annet perspektiv på landets utvikling enn mange av sine kolleger.
Andre bøker av Jan L. Andreassen på Hegnar Media: Vandringer i boligmarkedene 2018 og Den store rentebølgen 2020.