Finanskriser og depresjonsøkonomi

Paul Krugman
Special Price kr 229,00 Spar kr 140,00 ( veil. pris kr 369,00 )
På lager Antall: 99988
SKU
1515652
Paul Krugman, nobelprisvinneren i økonomi 2008, gir deg innsikt i finanskriser og hva som kan gjøres med den pågående krisen.
De fleste økonomer som mener noe om saken, oppfatter den store depresjonen på 1930-tallet som en umotivert og unødvendig tragedie. Hvis bare Herbert Hoover hadde latt være å balansere budsjettet i møte med en økonomisk nedtur, hvis bare Federal Reserve hadde latt være å forsvare gullstandarden på bekostning av innenlandsøkonomien, hvis bare myndighetene hadde sprøytet penger inn i utsatte banker og dermed roet ned bankpanikken som utviklet seg i 1930–1931; da hadde børskrakket i 1929 bare ført til en helt vanlig og hurtig glemt resesjon. Og økonomer og politikere har lært sin lekse – ingen finansminister i moderne tid ville finne på å gjenta Andrew Mellons berømte råd: «Bli kvitt arbeidskraft, bli kvitt aksjer, bli kvitt bønder, bli kvitt eiendom . . ... få råttenskapen ut av systemet» – derfor kan noe slikt som den store depresjonen aldri skje igjen.

Eller kan det?

Hvilken bedre veiviser kunne vi hatt under finanskrisen i 2008 og håndteringen av den enn den produktive spaltisten og forfatteren Paul Krugman, nobelprisvinner i økonomi? I sin forutseende klassiker fra 1999, The Return of Depression Economics, gjennomgikk Krugman de økonomiske krisene som hadde rammet Asia og Latin-Amerika, og understreket at de var en advarsel til oss alle: Som sykdommer som er blitt resistente mot antibiotika vendte de økonomiske forstyrrelsene som forsaket den store depresjonen tilbake. I årene etterpå, mens børsene gikk i taket og finansakrobater skapte enorme formuer, forsvant 1990-årenes internasjonale kriser fra horisonten. Men nå er depresjonsøkonomien kommet til Amerika. Da den store boligboblen sprakk på midten av 2000-tallet, viste det amerikanske finanssystemet seg å være like sårbart som i utviklingsland under tidligere kriser – og en reprise på 1930-årene virker bare så altfor sannsynlig.

I denne nye, sterkt oppdaterte utgaven av The Return of Depression Economics viser Krugman hvordan reguleringer ikke klarte å holde følge med et stadig mer ukontrollert finanssystem, slik at veien lå åpen for den største finanskrisen siden 1930-tallet. Han viser også hva som må gjøres for å takle krisen og redde en verdensøkonomi som synker ned i en dyp resesjon. Denne nye utgaven av The Return of Depression Economics, skrevet i Krugmans kjente stil – opplysende, levende og basert på overlegen kunnskap – vil umiddelbart bli en hjørnesten i debatten om hvordan vi skal hanskes med krisen.

USAs foreløpig siste Nobelprisøkonom viser parallellene mellom dagens krise og hendelsene som forårsaket den store depresjonen på 30-tallet – og forklarer hva som skal til for unngå katastrofen.
Mer informasjon
ISBN 9788271462185
Publisher Hegnar Media
Language Bokmål
Author Paul Krugman
Release Year 2009
Write Your Own Review
Du vurderer:Finanskriser og depresjonsøkonomi
Hegnar Media Bokklubb © 2019